Hvordan afhjælper jeg forstoppelse? Råd og tips

5 min læsning
|
July 24, 2024
|
woman drinking
Movicol®

Ifølge en undersøgelse, foretaget af Movicol®, oplever 77 % af de adspurgte i undersøgelsen forstoppelsessymptomer mindst et par gange om året – så hvis du også døjer med hård afføring og symptomer på forstoppelse, er du ikke alene. Og hvis du undrer dig over, hvordan du så kan behandle forstoppelse eller tidlige tegn på en hård afføring, så er du heller ikke alene om det.

Heldigvis findes der en række ting til at forebygge, lindre og afhjælpe forstoppelse. Nogle af de mest effektive metoder handler ganske enkelt om at prioritere en sund kost, at være tilstrækkeligt hydreret og at få nok motion.

Nedenfor har vi samlet en masse information om, hvad du kan gøre, hvis du oplever symptomer på hård afføring og forstoppelse – hvad enten det er gennem livsstilsændringer og – hvis det ikke virker – forskellige typer af afførende midler.

Livsstilsændringer

Der er en række ting, du kan justere i forhold til din livsstil på en måde, som ikke kun lindrer symptomer på hård afføring eller forstoppelse her og nu, men også reducerer risikoen for, at det sker igen i fremtiden.

Her der tre områder, du bør se nærmere på: kost, hydrering og motion.

Kost

En undersøgelse, foretaget af Movicol® viser, at 43 % af de adspurgte ændrer deres kost, når de føler sig forstoppede. Og det kan også være en rigtig god ide, for at foretage positive ændringer i sin kost kan være medvirkende til at få sat gang i tarmenes naturlige rytme og opretholde et mere regelmæssigt afføringsmønster.

Noget af det, du kan gøre, er at kigge på dit indtag af fibre – og prøve at øge det, hvis du ikke får nok. Fibre spiller nemlig en afgørende rolle for en blød og hydreret afføring.

Fibre er gruppe af særligt grove kulhydrater, som ikke kan nedbrydes fuldstændigt af menneskets fordøjelsesenzymer. I stedet gør de din afføring fyldigere og hjælper den med at holde på det vand, der gør den blød nok til at bevæge sig let gennem – og ud af – dit fordøjelsessystem. En fiberfattig kost kan derfor medvirke til hård afføring og symptomer på forstoppelse.

Dit anbefalede daglige fiberindtag varierer afhængigt af, hvor gammel du er. I tabellen nedenfor kan du se, hvor meget fiber du bør sigte efter at få hver dag:

Anbefalinger for daglige fibre

Aldersgruppe Fibre (gram pr. dag)
Børn 12-16 år 25
Voksne 30

 

Fiberrige fødevarer omfatter frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder, frø og bælgfrugter. Nedenfor har vi listet en række fiberrige fødevarer sammen med deres fiberindhold pr. 100 g:

Type af mad Fibre i alt pr. 100 g
Korn og kulhydrater
Strimlet fuldkorns- eller klidkorn 13-24.5 g
Fuldkornsbrød (to skiver) 7.0 g
Fuldkornspasta (kogt) 4.2 g
Frugt og grøntsager
Figner 6.9 g
Jordbær 3.8 g
Pastinak (kogt) 4.7 g
Broccoli (kogt) 2.8 g
Nødder og frø
Mandler 7.4 g
Jordnødder 7.6 g
Sesam 7.9 g
Solsikkefrø 6.0 g
Ærter og bønner
Ærter (kogte) 5.6 g
Bagte bønner (i tomatsauce) 4.9 g
Grønne bønner (kogte) 4.1 g

 

Ud over at du kan være opmærksom på dit fiberindtag og måske inkludere flere fibre i din kost, hvis du ikke får nok, så oplever nogle mennesker også lindring gennem andre fødevarer. Det kan, for eksempel være hele hørfrø (max 2 spiseske og ikke knuste hørfrø) eller svesker, som er velkendt til at afhjælpe forstoppelse.

 

Gode råd hvis du øger fiberindtaget

Hvis du øger dit fiberindtag, skal du også huske at øge dit væskeindtag. Fiber trækker vand ind i tarmen, så du kan blive dehydreret, hvis du ikke drikker nok. Et andet godt råd er at øge fiberindtaget gradvist, så tarmen kan nå at tilpasse sig. På den måde undgår du gener som oppustethed og luft i maven.

Hvis du har en mave-tarm-sygdom, vil vi altid anbefale at opsøge din læge eller en diætist, inden du øger dit fiberindtag væsentligt.

Fibre er en gruppe af grove kulhydrater, som kroppen ikke kan nedbryde helt. Derfor er fibre med til at gøre afføringen fyldigere og hjælper den med at holde på det vand, der gør den blød nok til at bevæge sig let gennem tarmene. Hvis du ikke spiser nok fibre, kan din afføring blive tør og hård, og føre til forstoppelse.

Hydrering

At drikke masser af vand for at holde sig hydreret er helt afgørende for at opretholde et velfungerende fordøjelsessystem og en velfungerende krop generelt.

En sund, normal afføring indeholder 75 % vand, som bidrager til at holde den blød, og som hjælper til, at den kan bevæge sig lettere gennem dit fordøjelsessystem. Hvis du har problemer med at komme af med din afføring, kan det være at du mangler vand eller er dehydreret.

For når en afføring bevæger sig for langsomt, så mister den fugt til resten af kroppen og bliver hårdere, tørrere og får sværere at passere – med andre ord bliver det en hård afføring. At være opmærksom på dit væskeindtag og drikke rigeligt med vand betyder derfor, at der er mindre chance for, at væsken trækkes ud af afføringen.

 

Hvor meget vand skal vi drikke?
Under normale forhold bør vi drikke 1 til 1,5 liter vand om dagen for at være optimalt hydreret. Medregner vi den væske, vi får fra maden, har vi behov for 2 til 2,5 liter væske pr. dag. Hvis vi er meget fysisk aktive, eller hvis vejret er varmt, har vi brug for mere vand. Det gælder også, hvis vi har hård mave eller forstoppelse. Her vil et ekstra glas vand ved måltiderne hjælpe med at holde dig hydreret – særligt hvis du også har øget dit fiberindtag. Læs mere om fibre i afsnittet ovenfor om Kost.

En sund afføring indeholder 75 % vand, hvilket gør den blød, så det bliver lettere for den at passere, når du går på toilettet. Derudover har dine tarme brug for vand for at hjælpe med at flytte din afføring på den mest optimale måde. Det er derfor, at det er så vigtigt at holde sig hydreret ved at drikke nok vand. Normalt bør vi drikke 1 til 1,5 liter vand om dagen for at være optimalt hydreret, men ved forstoppelse vil et ekstra glas vand ved måltiderne være nødvendigt.

Woman with grey hair drinks from glass

Motion

At holde sig aktiv er ligeledes vigtigt for din krop for at opretholde en god tarmfunktion – for når du holder din krop i bevægelse, holder du din afføring i bevægelse.

Motion stimulerer muskelbevægelserne i tarmen. Disse bevægelser kaldes peristaltik og er den mekanisme, som hjælper dine tarme med at flytte afføring gennem din tyktarm.

Resultatet af at holde sig aktiv og hermed stimulere tarmbevægelserne er, at afføringen bevæger sig hurtigere og mindre besværet gennem fordøjelsessystemet. Og ved at reducere den tid, afføringen tilbringer i kroppen, mindsker du også risikoen for, at vandet i afføringen absorberes. På den mådeforbliver afføringen hydreret, hvilket gør den blødere og lettere at komme af med.

Hvor meget motion anbefales?

Hvis du vil motionere for at forebygge eller gøre noget ved forstoppelse, så behøver du ikke nødvendigvis at dyrke intens motion. Lette eller moderate øvelser, gang, jogging, svømning eller udstrækning kan alt sammen hjælpe med at få hård afføring til at bevæge sig igen.

Mængden og typen af motion, der anbefales, kan variere afhængigt af din alder:

Voksne bør sigte mod mindst 150 minutters motion af moderat intensitet eller 75 minutters motion af høj intensitet om ugen, jævnt fordelt på 4-5 dage.

Ældre mennesker, der har svært ved at klare mere intens motion, kan stadig have gavn af lettere øvelser som gang udstrækning og yoga – uden at de bliver overbelastede, men samtidigt få pulsen lidt op. Når man bliver ældre, er det en god ide at styrke sin balance, smidighed og styrketræne i det omfang, der er muligt, så det bliver lettere at klare hverdagen og forebygge skavanker. Selv det at lave en kop te eller støvsuge tæller som let motion. Lidt aktivitet er bedre end ingen, så længe det ligger indenfor ens grænser.

Gravide anbefales at følge de samme retningslinjer som voksne, dog med det forbehold, at graviditeten er ukompliceret, og at aktivitetsniveauet efter graviditeten afspejler aktivitetsniveauet før graviditeten – så begynd derfor ikke at dyrke hård motion, hvis du ikke var særlig aktiv, før du blev gravid. Når det er sagt, så er gåture, svømning og yoga alle gode graviditetsøvelser. Kontakt din sundhedsplejerske for yderligere vejledning.

Ældre mennesker eller gravide kan på forskellige tidspunkter være mere tilbøjelige til at få forstoppelse.

At bevæge sig er godt – også for at forebygge og afhjælpe hård afføring og forstoppelse. For med motion stimulerer du musklerne i dine tarme, hvilket betyder at afføring flyttes hurtigere og mere effektivt gennem dit fordøjelsessystem, så det har mindre tid til at absorbere væske fra afføringen og blive til hård afføring.

Man drinking

Lægemidler mod hård afføring og forstoppelse

Nogle gange kan du gøre alt det rigtige med din kost, hydrering og motion og stadig opleve, at du har hård afføring eller symptomer på forstoppelse. Der findes der en række lægemidler til behandling af forstoppelse, som kan tages på forskellige måder:

  • Pulver, som opløses i vand og herefter drikkes.
  • Væske, som kan drikkes med det samme.
  • Væske, der skal fortyndes i vand og drikkes.
  • Tabletter, som indtages gennem munden (oralt).
  • Suppositorier/Stikpiller, som indføres og opløses i endetarmen.
  • Klysma, som gives gennem endetarmen, som en flydende opløsning.

 

Selvom produkter mod forstoppelse kan tages på forskellige måder, virker de grundlæggende på en af tre måder, nemlig ved at fylde afføringen med fibre; eller ved at trække vand til din afføring for at blødgøre den så den har lettere ved at passere; eller ved at stimulere musklerne i tarmen til at flytte afføringen.

Der findes fire forskellige typer afføringsmidler:

  • Stimulerende afføringsmidler. De stimulerer musklerne i tarmene for at fremme tarmbevægelserne også kaldet peristaltikken. Derfor kaldes denne type også for peristaltikfremmende midler.
  • Blødgørende midler til afføring. Midlerne går også under navnet lavement, og virker mere lokalt i endetarmen ved at blødgøre afføringen, så hård indeklemt afføring opløses.
  • Osmotiske afføringsmidler. Disse trækker vand ind i afføringen, blødgør afføringen og øge afføringsvolumen. Dette giver tilsammen en afførende effekt.
  • Bulkdannende afføringsmidler. Disse har et højt indhold af fibre, som gør afføringen større, blødere og lettere at komme af med.

 

Kontakt altid apoteket for råd og vejledning, hvis du har brug for et afføringsmiddel som ovenstående.

Hvilken behandling af forstoppelse er bedst for mig?

At vælge de rigtige forstoppelsesprodukter afhænger i høj grad af, hvilken type lindring du foretrækker, og hvad der passer bedst til dine omstændigheder.

Spørg på apoteket eller din læge hvilket afføringsmiddel, der er det rette for dig. Her vil du også få råd og vejledning om brugen af det.

Det er også værd at huske på, at afføringsmidler ikke er det rigtige valg for alle; hvis du har visse lidelser som colitis ulcerosa eller Crohns sygdom er det en god idé at tale med din læge, før du begynder på en behandling.

Hvor køber jeg afføringsmidler?

De fleste afføringsmidler kan fås i håndkøb på apoteket, hvor du også kan få råd og vejledning til behandlingen. Nogle af afføringsmidler kan også købes i dagligvarebutikker, mens andre kræver, at du får en recept fra din læge.

Du bør altid søge råd hos din læge, hvis din hårde afføring eller forstoppelse varer i mere end to uger, eller hvis du oplever stærke smerter eller blod i din afføring. Du bør også kontakte din læge, hvis du oplever forstoppelse som en bivirkning af den medicin, du tager, og ingen af de ovenstående råd har hjulpet.

Kender du Movicol®?

Hvis du døjer med hård afføring eller forstoppelse, kan Movicol® måske hjælpe. Movicol® er et afføringsmiddel, som bruges mod forstoppelse. Movicol® indeholder macrogol, som fører vand ind i din tarm, så afføringen bliver hydrereret, blød og lettere at komme af med. Behandlingstiden med Movicol® kan variere, men varer sædvanligvis ikke længere end 2 uger. Kontakt din læge, hvis du har behov for at fortsætte behandlingen i længere tid end dette. Årsagen til forstoppelsen bør undersøges, hvis der dagligt er behov for Movicol®.

 

Når du tager Movicol® skal du fortsætte med at drikke meget vand. Væskeindholdet i Movicol® kan ikke erstatte dit sædvanlige væskeindtag.

 

Du bør ikke tage Movicol®, hvis din læge har fortalt dig, at du har en blokering i tarmen (tarmobstruktion, ileus), hul i tarmen, akutte kirurgiske tilstande som for eksempel blindtarmsbetændelse, eller en alvorlig inflammatorisk tarmsygdom som colitis ulcerosa, Crohns sygdom eller toksisk megacolon.

Movicol kan anvendes under graviditet og amning. Hvis du er gravid, forsøger at blive gravid eller ammer, skal du spørge dit apotek eller din læge til råds, før du tager Movicol®.

Læs også indlægssedlen for korrekt anvendelse, dosering og mulige bivirkninger af Movicol®.

Find ud af mere i produktinformationen nederst på denne side.